Het zadel in balans
Alles wat je moet weten over je zadel en wat je aan de buitenkant kunt waarnemen. 1_ Ligt het zadel in balans? Niet naar voren of naar achteren? 2_ Zit de ruiter op het juiste zwaartepunt in het zadel en op de rug van het paard? ---> Een ruiter met een zit uit balans kan hetzelfde effect hebben als een slecht passend zadel, er is dan nl. een ongelijke drukverdeling.

Grote keuze in zadels
Stromingen, trends, tradities en types.
Belangrijk voor elke ruiter is het om je weg te vinden in al die keuzes, stromingen, trends, tradities en ambachten, zodat je in- en overzicht krijgt, de voor- en nadelen leert kennen van bepaalde zadels en vooral ook de invloed van de ruiter op het zadel en het paard beter begrijpt. De rug van het paard is continu in beweging onder invloed van de seizoenen, ziekten, voeding, training, mentale en fysieke gezondheid, de invloed van de ruiter, anatomie van het paard en de ruiter, de invloed van de zit van de ruiter en de construktie van het zadel. Er is namelijk heel veel waar te nemen aan de buitenkant van het zadel, maar ook heel veel niet namelijk aan de binnenkant van het zadel. En vooral die verborgen gebreken in de binnenkant van het zadel zijn de belangrijke boosdoeners van veel ongemak, rug en rijproblemen.


Signum zadels
Op de foto de Signum Omega Lotus
Even poseren met het Lotus-zadel die ik aan het testen ben met Javucho. Het voordeel is dat dit zadel een heel andere boom heeft en ook nog makkelijk verstelbaar op locatie. Een enorm voordeel voor veel ruiters als je paard steeds verandert van breedte en van zadelpasvorm. Deze boom verandert namelijk niet alleen de kamermaat, zoals alle andere verstelbare zadels maar ook de achterkant, naar de steilheid van de rug. Een belangrijk verschil en hij zit ook zacht en comfortabel. De look is wel anders want het is gebaseerd op de arbeidersrijstijl, maar klassieke rijkunst gaat prima.
Kijk op de website van Signum voor de mogelijkheden.


Saddle Exchange
Op de foto de Saddle Exchange Cadence
Handgemaakt in Walsall, Engeland, met gebruik van de beste kwaliteit Engels leer. Wij bieden ons traditionele, meer conventionele assortiment en onze nieuwe innovatieve Mono-Flap zadels. Verkrijgbaar in Tree en Panel opties om te passen op alle soorten paarden en pony's, van de kleinste, meest ronde Native Pony tot het smalste Volbloed Sportpaard en alles daartussenin.
Ga naar de website van Saddle Exchange.


Frank Baines zadels
geheel op maat gemaakt
Frank Baines Zadelmakerij is een van de UKs toonaangevende producenten van handgemaakte zadels die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht en geëxporteerd naar meer dan 20 landen wereldwijd. Een familiebedrijf dat al bijna 150 jaar ambachtelijk zadels maakt. Frank Baines staat bekend om zijn uitzonderlijke hoge kwaliteit, de ultieme pasvorm, aandacht voor detail en innovatieve zadelontwerpen die hoge prestaties leveren. Ga naar de website van Frank Baines.
Frank Baines Elegance


Barclay & Co zadels (voorheen Barnsby)
hierboven The Majestic Dressage 831MD
De wel bekende zadelmaker IDEAL maakt vanaf 2016 de Barnsby zadels onder de nieuwe naam Barclay & Co! Uiteraard met de vertrouwde Barnsby pasvorm en voorzien Beebee&Beebee boom. Er zijn verschillende modellen. Ga naar de website van Barclay & Co.


Albion
Handgemaakte zadels van de beste kwaliteit
Albion Couture House brengt cutting-edge couture van eerste kwaliteit materialen.
Albion Couture House lanceerde met trots hun zeer exclusieve Revelation Couture Range in 2011, met onder andere een dressuur-, cross country- en springmodel. De Platinum Revelation Couture van Albion Couture House, met de unieke gepatenteerde Genesis verwisselbare boom.
Revelation Couture zadels kunnen op bestelling worden gemaakt en volledig worden aangepast aan het paard en de ruiter met behulp van de nieuwe Albion Precision Fitting Systems.
Ga naar de website van Albion zadels.


Bouw van de rug
Er is geen paard hetzelfde gebouwd of rechtgericht.
Geen rug is hetzelfde, geen paard beweegt gelijk aan het andere paard, geen ruiter is gelijk of hetzelfde en daar zit dan ook meteen het aandachtspunt van het zadelpassen. Het zadel wordt meestal in de fabriek gemaakt zonder rekening te houden met al die verschillen. Maar bij elke discipline is het zo dat het zadel het paard niet mag storen maar in balans in de beweging meeveert zonder vertraging en zonder de verkeerde bewegingsafloop. En daar ontbreekt het in de praktijk nog wel eens aan. Is de boom van het zadel goed voor de beweging van je paard, de kamerbreedte ook naar wens, dan is er veel te verbeteren met de wol of andere kleine aanpassingen van tijdelijke aard. Ook ongelijke bespiering van de schouders heeft invloed op je zadel.


De constructie van het zadel
Hoe is de constructie van het zadel?
Hoe is de kwaliteit van de boom en het kopijzer? Zijn er bijvoorbeeld scheuren in het materiaal of is het kromgetrokken. Zijn de kussens goed gevuld? En hoe is de kwaliteit van het vulmateriaal? Andere verborgen gebreken komen pas aan het licht, als je het zadel openmaakt. Dat is vooral aan te raden als je een zadel 2e-hands koopt. In veel 2e-hands zadels zitten gebroken kopijzers of bomen, al dan niet weer aan elkaar gelast of anderszins opgelapt. Helaas komt dit de flexibiliteit van je zadel en dus de bewegingsvrijheid niet ten goede. In tegendeel het paard zal altijd last hiervan hebben.


De constructie van het zadel
Verborgen gebreken.
Verborgen gebreken kom ik vaak tegen in de praktijk. Kleine aandachtspunten zijn overkomelijk maar spijkers en popnagels op verkeerde plaatsen die door de kussenvulling heensteken, stijgbeugelophangingen die prikken, krom getrokken bomen, wiggen ingebouwd onder de kussens die ongelijk zijn, de kussenophanging die ongelijk is, gebroken kopijzers kortom teveel om op te noemen. En het belangrijkste hiervan is om als ruiter bewust te worden van al die dingen en veranderingen zodat ik het op tijd kan verbeteren voor ruiter en paard.


Tips voor het onderhoud
De vorm van je paard kan veranderen.
Afhankelijk van seizoen, training of stilstand door blessures (ook van de ruiter) is het paard breder of smaller in de rug. Het zadel moet dan worden aangepast. Hetzij door de kussens bij te vullen, hetzij door het wisselen van een kopijzer. Soms heb je een ander zadel nodig.
Hoe weet je nu wanneer je paard verandert? Ten eerste kan je de omtrek meten met een plastic lint bij de schoft. Dan weet je wanneer jouw paard breder of smaller is geworden en je op de kamermaat van je zadel moet gaan letten. Ten tweede: je zet jouw paard vierkant en je gaat achter je paard staan. Dan kan je zien hoe symmetrisch de vorm van de spieren van het kruis zijn. Bij het paard op de foto hierboven is het aardig gelijk aan het worden. Als je regelmatig op dezelfde manier foto's en filmpjes maakt met en zonder zadel kun je de verschillen of overeenkomsten in de gaten houden.


Tips voor het onderhoud
Hoe hangt je zadel op de zadelsteun?
Let goed op: de wolvulling van je zadel kan worden weggeduwd door de stangen van je zadelsteun (zadelvormsteun, niet de stang) binnen 1 of 2 dagen. Wel 3 tot 4 cm kunnen de kussens worden ingedeukt. Het is duidelijk dat je zadel dan helemaal uit balans raakt en voor geen meter meer ligt op je paard. Het kan worden nagevuld maar het is dweilen met de kraan open. De oplossing is een stang, de middelste buis ophogen met pvc-buis of lat zodat de kussens vrij komen te liggen van de metalen stangen. Alleen dan voorkom je deze verzakkingen.
